Страните от Вишеградската четворка ще имат обща позиция в дебатите

...
 Страните от Вишеградската четворка ще имат обща позиция в дебатите
Коментари Харесай

Вишеградската четворка иска нов план за развитието на Европа

 Страните от Вишеградската четворка ще имат обща позиция в дебатите за бъдещето на Европейски Съюз, стана ясно на среща в Будапеща на водачите на Полша, Чехия, Унгария и Словакия. Четирите някогашни социалистически републики са решили да се опълчват на другата мощ в Европейски Съюз - Германия и Франция, написа Ройтерс.
" Европа се нуждае от нов проект. Трябва да приказваме за алианс на свободните страни ", сподели след диалозите унгарският министър председател Виктор Орбан.

 

Полският му сътрудник Матеуш Моравецки пък разяснява, че " мощна, интегрирана Европа " би трябвало да бъде основана на суверенни страни, а не да бъде централизирана федерация, каквато желаят някои западни страни.

Полша и Унгария са напът да се трансфорат в неприятните деца на Европейски Съюз, написа още Ройтерс. И двете страни са ръководени от десни популисти, прокламиращи католицизма, консервативните полезности и постоянно са в конфликт с Брюксел поради нарушение на европейските стандарти във връзка с демокрацията и върховенството на закона.

Европейски Съюз се приготвя да наложи невиждана мярка против Варшава поради промени в правосъдната система, които нарушават демократичните правила. Полша от своя страна упреква Европейската комисия в двойни стандарти.

И четирите страни отхвърлят многократните апели на Европейски Съюз да одобряват своя дял от бежанците, които дойдоха в общността от 2015 година насам. Напрежението понижава доверието сред членовете в Европейски Съюз и отслабва единството в общността, добавя още организацията.

" Отхвърлям всички рецензии, единствено тъй като имаме друга позиция за квотите за мигрантите. Ние не сме черната овца ", споделя словашкият президент Роберт Фицо.

Вишеградската четворка упорства още и за продължение на Кохезионната политика, изключително в сфери като селското стопанство, с цел да оказват помощ на бедните страни, част от някогашния комунистически блок.

При новите договаряния за бюджетната рамка за интервала 2021 - 2027 година обаче Брюксел се готви да направи директна връзка сред независимостта на съда и правосъдната промяна и осъществяването на европейските задължения с приемането на европейските фондове.
По публикацията работи: Деляна Петкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР